Optimale voeding bij topsport vergroot de prestaties

Meer kracht, energie & conditie met orthomoleculaire voeding en therapie

Als (top)sporter ben je heel bewust met je lichaam bezig. Je wilt er tenslotte goed uitzien, je fit voelen en werken aan je gezondheid. Door anders naar je voeding te kijken, slimme combinaties te maken en bewust te kiezen voor echte volwaardige voeding in plaats van lege vulling kan je elke dag het beste uit jezelf halen en voel jij je fitter, sterker en energieker! Elke vorm van sport vraagt om zijn eigen soort energie. Een sprinter heeft snelle energie nodig uit een gezond en koolhydraat-rijk dieet, maar een marathon-loper heeft meer baat bij duurenergie uit een vetzuurrijk dieet. Koolhydraten geven snelle energie maar ook snelle verzuring terwijl vetzuren langdurige en niet verzurende energie leveren. De juiste combinatie van voedingsstoffen is dus verantwoordelijk voor het gewenste energieniveau tijdens de training.

Welke voeding het beste bij jou past is afhankelijk van je leeftijd, geslacht, gezondheid, leefstijl en natuurlijk van de sport die je beoefend. Voor elke sporter geldt dat er een verhoogde behoefte is aan ontzurende mineralen, versterkende vitaminen, vetzuren en aminozuren.

Intensief sporten vraagt heel erg veel mineralen van het lichaam en tijdens het zweten verlies je juist veel mineralen. Dit kan verzuring van de spieren geven, krampen, hoofdpijn en uiteindelijk zelfs hartritmestoornissen. Vooral voor sporters is het dus aan te raden om extra mineralen te suppleren. Dit kan bijvoorbeeld door druppels of poeder met mineralen toe te voegen aan het water in je sport bidon.

Sporters moeten vanwege hun verhoogde inspanningen een hogere vitaminen en mineralen waarde hebben dan de gemiddelde Nederlander, ruim de helft echter haalt net aan de basisbehoefte”.

VOEDING VOOR BETERE SPORTPRESTATIES

  • ‘s Morgens na het opstaan is het belangrijk om direct je vochthuishouding op peil te brengen. Tijdens de slaap verlies je ongeveer 700ml (!) vocht en dat moet weer aangevuld worden.
  • Een goede volwaardige maaltijd max. 3 uur voor de training is van groot belang voor je prestaties. Zorg dat je geen honger hebt, maar dat ‘je tank’ goed vol is met de benodigde voedingsstoffen.
  • Heb je moeite om bij duursport je energie op peil te houden? Neem dan 2 uur voor de training wat kokosolie  (MCT olie). Dit zorgt voor een langdurige energie afgifte en gaat toch snel door het lichaam heen.
  • Neem vlak voor de wedstrijd géén suikerrijke voeding of dranken. Dit vergroot de kans op krampen in de spieren en geeft  een energie dip tijdens de wedstrijd.
  • Suiker, granen, koek, koffie en alcohol zijn belastende voedingsstoffen. Deze zetten energieverspillende processen in gang en verminderen op die manier de sportprestaties.
  • Dadels en mango’s bevatten snelle energierijke suikers en ook nog eens heel veel mineralen. Ideaal bij honger of een suikerdip tijdens de sportpauze.
  • Heb je snel last van verzuring? Neem dan vlak voor de training of wedstrijd glutamine poeder of eet een product rijk aan glutamine zoals een avocado, ricotta of hüttenkäse .
  • Na de training/wedstrijd is het goed om koolhydraten te combineren met eiwitten voor nieuwe energie en spierherstel.

ADVIES BIJ BLESSURES

  • Voor een goed herstel is het belangrijk om voldoende eiwitten  (bouwstenen) binnen te krijgen. Bij blessure is de richtlijn om 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht te gebruiken. Dit kan ook via een hoogwaardig samengestelde proteïne poeder.
  • Eet niet teveel maaltijden per dag, want tijdens het verteringsproces kan de energie niet naar het weefselherstel gaan en duurt de blessure langer. Eet max 3 à 4 maaltijden per dag en geen tussendoortjes en dranken met suiker.
  • Eet ontstekingsremmend met omega 3 vetzuren & antioxidanten! Dus meer gekleurde groenten, fruit, noten en vette vis.
  • Ga verzuring zoveel mogelijk tegen en vermijd alcohol, koolzuurhoudende dranken, varkensvlees, suikers en koffie. Om verzuring verder tegen te gaan kan je extra magnesium slikken.
  • Uitwendig kan je smeren met Arnica Montana of Traumeel zalf.
  • Goede en kwalitatieve nachtrust is essentieel voor een goed herstel!  ‘s Nachts is ons immuunsysteem namelijk het meest actief en worden cel herstellende hormonen (o.a. groeihormoon) aangemaakt en aan het bloed afgegeven om reparaties uit te voeren. 8-9 uur slaap is het meest ideaal voor een goed herstel.

              

Nieuwsgierig geworden naar wat jij zelf nog meer kan doen om je sportprestaties te verbeteren? Wil je graag ondersteuning in de vorm van een voedingsplan of enkel een supplement bestellen? Neem dan contact op met de praktijk: Mail naar info@vlotvitaal.nl of bel/app naar 0629446532