Paracetamol, onschuldig snoepje of schadelijk geneesmiddel?

Paracetamol, het is de meest verkochte pijnstiller in de drogisterij. Het is spotgoedkoop en in Nederland vrij verkrijgbaar. Bijna iedereen heeft paracetamol in huis en sommige mensen gaan zelfs de deur niet uit zonder een pilletje paracetamol in de tas te hebben. We hebben altijd geleerd dat paracetamol een veilige pijnstiller is met de minste bijwerkingen. Maar dit ogenschijnlijk onschuldige geneesmiddel heeft echter ook een vervelende kant waar maar weinig mensen vanaf weten.

Natuurlijk zijn er situaties denkbaar waarin we heel blij mogen zijn dat paracetamol bestaat om verlichting te brengen bij acute pijn of verlaging van koorts wanneer dit gevaarlijk hoog wordt. Maar chronisch paracetamol slikken heeft meer nadelen dan voordelen en is veelal symptoombestrijding van een klacht waarvan de oorzaak vaak ergens anders ligt.

Deze blog is bedoeld om je bewuster te maken van het medicinale snoepje dat zo ontzettend veel verkocht wordt. Uiteindelijk bepalen wij zelf wat we slikken, hoeveel en of en wanneer we het aan onze kinderen geven.

Wat doet Paracetamol

We weten allemaal dat paracetamol een pijnstiller is en dat het koorts verlaagd. Wat veel mensen ook merken is dat ze rustiger worden en zich net even wat lekkerder voelen. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Paracetamol verlengt de werking van onze lichaamseigen stof anandamide, dit is een signaalstof (neurotransmitter) die betrokken is bij de regulatie van pijn, stress en traumaverwerking. Anandamide wordt ook wel de natuurlijke Marihuana genoemd. Normaal gesproken maakt het lichaam zelf anandamide aan als natuurlijke pijnstiller, om trauma’s te verwerken of herstelprocessen in gang te zetten. Bijvoorbeeld na lichamelijk letsel, na het doormaken van een angstige gebeurtenis of voor herstel na duursport.

Wanneer anandamide op natuurlijke wijze gestimuleerd wordt heeft het veel voordelen:

  • Het remt fysieke pijn
  • Het remt sociale stress
  • Verhoogt GABA wat geestelijke rust brengt
  • Vervaagt de herinneringen aan een angstige gebeurtenis of trauma
  • Is betrokken bij de energie aanmaak
  • Is belangrijk voor herstelprocessen in het lichaam
  • Stimuleert de neurotransmitter dopamine (beloningshormoon)

Paracetamol verlengt dus de werking van anandamide en daarmee de bovengenoemde effecten. Maar wanneer anandamide te vaak op onnatuurlijke wijze gestimuleerd wordt door gebruik van o.a. cannabis, paracetamol, ibuprofen en andere opiatepijnstillers dan raakt het lichaam geleidelijk aan ongevoelig voor de positieve werking van Anandamide. Dit verklaart bijvoorbeeld waarom je na langer gebruik van paracetamol steeds meer tabletten moet slikken om het “verdovende” effect nog te bemerken. En dat verklaart weer waarom er zoveel mensen een paracetamol verslaving ontwikkelen.

Koorts heeft een functie

Zoals eerder vermeld verlaagt paracetamol ook de koorts. Helaas zijn wij koorts als iets slechts gaan zien maar koorts heeft juist een hele belangrijke functie in het immuunsysteem en genezingsproces.

  • Koorts verhoogt de temperatuur waardoor bacteriën en virussen zich minder snel kunnen vermenigvuldigen en onschadelijk worden gemaakt
  • Koorts zorgt ervoor dat onze afweerstoffen sneller op plaats van bestemming kunnen komen om het gevecht aan te gaan
  • Koorts is onderdeel van een ontstekingsproces dat beschadigde cellen opruimt en herstel mogelijk maakt

Wanneer je koorts dus te snel remt kan het immuunsysteem niet goed zijn werk doen en kunnen bacteriën en virussen blijven sluimeren.

De nadelen van Chronisch paracetamol gebruik

  • Het maakt je pijngevoeliger en vergroot de kans op ontwikkeling van chronische pijn
  • Vermindert de energie aanmaak in onze cellen en zorgt daarmee voor vermoeidheid
  • Tast verschillende organen aan in het lichaam waaronder de lever
  • Kan ernstige leverschade veroorzaken
  • Belemmert belangrijke herstelprocessen
  • Maakt de gebruiker overmoedig en onverschillig
  • Remt het inlevingsvermogen en draagt daardoor bij aan de “Ik-cultuur”.

Oplossing zoeken of symptoombestrijding?

Wanneer je pijn ervaart kan je paracetamol slikken, maar nog veel belangrijker is het om de oorzaak te achterhalen van de klacht waarvoor je (chronisch) paracetamol slikt. Slik je bijvoorbeeld paracetamol omdat je veelvuldig last hebt van hoofdpijn. Dan is het raadzaam om met een professional (arts of orthomoleculair therapeut) te kijken naar de oorzaak van de hoofdpijn in plaats van enkel de pijn te bestrijden met een tabletje wat juist op langere termijn de hoofdpijn verergert en schade brengt aan andere organen.

Geschreven uit liefde voor het menselijk lichaam en onze kinderen, de generatie van de toekomst.

Bron en inspiratie: Lucas Flamend, De epigenetica van ADHD en glutamaat.