Allergieën, eczeem, keel-, neus- en oor problemen, prikkelbare darm syndroom, diarree, obstipatie, ADD, ADHD en Autisme. Het zijn nog maar een aantal klachten uit de lange lijst aandoeningen waar veel van onze kinderen tegenwoordig mee te maken hebben. Hoe kan het toch dat steeds meer van onze kinderen al op jonge leeftijd met chronische klachten te maken hebben en dat de concentratieproblemen op school een steeds groter issue beginnen te vormen. Regelmatig komen er ouders met de vraag of er niet een rustgevend middel is voor hun kind dat nog op de basisschool zit. Wat gaat hier mis?
Een ding hebben al deze klachten met elkaar gemeen, een verstoorde darmflora ligt meestal aan de basis en is de oorzaak van veel verschillende klachten. De darmen staan namelijk in verbinding met heel veel andere organen in het lichaam en de hersenen hebben zelfs een directe verbinding met de darm. Een gezonde darm staat daarmee aan de basis van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.
“Prikkelbare darm, huidklachten, vage buikpijn, huidproblemen, chronische vermoeidheid, concentratieproblemen en KNO klachten zijn geen natuurverschijnselen maar duiden op een verstoorde voedingsinname en nutriënt tekorten”
Wanneer ouders met jonge kinderen op spreekuur komen vanwege eczeem, terugkerende KNO klachten, concentratieproblemen of buikklachten begin ik dus altijd eerst met het in kaart brengen van de voeding. Voeding kan namelijk zoveel goed of juist kwaad doen bij kinderen en die kleine lijfjes reageren veel sneller op alle stoffen dan volwassenen. “Verkeerde” voeding kan bijvoorbeeld hyperactiviteit uitlokken, keel- en oorontstekingen triggeren, eczeem verergeren of vage buikklachten geven. Wanneer er iets mis is merk je dit meestal door een verstoorde stoelgang.
Goede voeding vanaf het prille begin
Vanaf het moment dat een vrouw zwanger raakt is het kindje volledig afhankelijk van de voeding die mama via de placenta aan haar kindje geeft. Des te gezonder mama is, des te beter kan het kindje ontwikkelen en gebruik maken van alle voedingsstoffen die de moeder doorgeeft via het bloed. Voor zwangere vrouwen is het dus nog belangrijker om een goede voorraad vitaminen, mineralen en vetzuren te hebben. De gemiddelde westerse baby wordt dan ook met een vitamine D tekort geboren, domweg omdat veel vrouwen al tijdens de zwangerschap een vitamine D tekort hebben en wat je niet hebt kan je ook niet weggeven. Een vitamine D tekort tijdens de zwangerschap wordt weer in verband gebracht met verhoogde kans neurologische problemen. Wanneer het kindje geboren is, is het nog steeds afhankelijk van de voeding die het van de ouder of verzorger krijgt. Ook hier geld dus, geef je kindje het allerbeste wat voorhanden is. Het mooiste en beste is nog steeds de natuurlijke borstvoeding maar wanneer dit, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk is kan je wel kiezen voor de beste samenstelling flesvoeding en deze kan je in overleg met je therapeut eventueel aanvullen met gezonde vetzuren. Moedermelk bestaat niet voor niets voor 50% uit vet, het is namelijk de voeding voor de hersenontwikkeling van de baby. Helaas zit dit nog steeds veel te weinig in kunstvoeding en daarmee komt een kindje dat flesvoeding krijgt essentiële vetzuren tekort.
In de eerste 3 jaren van een mensenleven wordt de basis gelegd van de darm gezondheid. Wanneer een kindje vaginaal geboren wordt krijgt het een beetje van de flora van de moeder mee. Samen met borstvoeding en het huid op huid contact wordt zo de eerste basis gelegd voor de darmflora van het kind. De vaste voeding die het kindje later krijgt bepaald mede de uiteindelijke samenstelling. Wanneer een kindje via een keizersnede ter wereld komt, flesvoeding krijgt of een antibioticakuur heeft gekregen is het dus raadzaam om de darmflora extra te ondersteunen en zo goed mogelijk bij te sturen.
Onze darmen bepalen voor ruim 75% onze weerstand en het immuunsysteem. Maar de darm is ook een hele belangrijke speler als het gaat om onze breingezondheid. De hersenen worden namelijk gevoed door onze darmen en onze darmen moeten het weer doen met de voeding die wij in onze mond stoppen. Het kinderlijf en kinderbrein zijn de eerste 18 jaar volop in groei en ontwikkeling. Vooral tijdens de lagere schoolperiode zijn veel goede voedingsstoffen nodig. Niet alles wat wij onze kinderen te eten geven bevat ook daadwerkelijk deze voedingsstoffen. Pakjes, zakjes, suiker, ontbijtgranen, graanrepen en veel soorten melkproducten voegen ,naast het vullen van de maag, weinig meerwaarde toe als het gaat om het echte voeden van lichaam en brein. Hierdoor komen voedingstekorten ook bij kinderen steeds vaker voor.
Kinderen hebben juist heel veel behoefte aan echte en onbewerkte voeding vol met vitaminen, mineralen, eiwitten en gezonde vetzuren. Met name de hersenen hebben veel behoefte aan eiwitten en goede vetzuren als omega-3 (visolie). Goede voedingsstoffen vormen een gezonde en sterke basis voor het verdere leven.
“Kinderlijfjes hebben een grote behoefte aan voedingsstoffen en bouwstenen om goed te kunnen groeien, leren en ontwikkelen. Het is onze taak als ouders om onze kinderen hierin te voorzien”.
Voeding heeft invloed op ons gedrag
Eiwitten en gezonde vetten zijn de bouwstenen van onze neurotransmitters. Neurotransmitters zijn hormoonachtige stofjes in onze hersenen die, naast een flink aantal lichaamsfuncties, ook ons doen, laten en de gemoedstoestand beïnvloeden. Hoe je dus op een situatie reageert is mede afhankelijk van je neurotransmitters. Zo is Serotonine bijvoorbeeld ons happy hormoon. Serotonine wordt onder andere in de darmen aangemaakt en gaat van daaruit naar onze hersenen en beïnvloed ons gedrag. Wanneer de darm uit balans is door obstipatie of wanneer er een tekort is aan magnesium of als er te weinig tryptofaan in de voeding zit ontstaat er een tekort aan serotonine. Hierdoor kan iemand zich minder happy voelt, slechter slapen en sneller angstig worden. Een ander voorbeeld is de neurotransmitter Dopamine. Dopamine zorgt voor overzicht, focus en concentratie. GABA is een neurotransmitter die zorgt voor rust en tevredenheid. Wanneer er te vaak bewerkte en suikerhoudende voeding wordt gegeten of gedronken (denk aan graanproducten, fruit- en frisdranken en smaakversterkers) dan verstoort dit de aanmaak van Dopamine en GABA met als gevolg dat de concentratie vermindert en de rust ineens ver te zoeken is.
“Voeding verzorgt de darm en daarmee onze hersengezondheid, wees je dus bewust van wat je in je eigen mond en in de mond van je kinderen stopt”.
Welke voeding is dan wel gezond voor onze kinderen?
Wanneer de volgende vuistregel gehanteerd wordt zit je meestal goed: “Dat wat de natuur ons geeft is meestal de beste keuze”. Onze voeding is in 2 groepen in te delen, namelijk brandstoffen en bouwstoffen. Brandstoffen zijn voedingsmiddelen die energie leveren aan het lichaam. Natuurlijk hebben kinderen energie nodig maar dan wel duurzame energie uit gezonde natuurlijke koolhydraten en geen fabrieksvoeding dat snelle suikerpieken en dalen geeft. Bouwstoffen zijn vitaminen, mineralen, eiwitten en gezonde vetzuren. Het lichaam gebruikt deze om celweefsels op te bouwen, de hersenen te voeden, hormonen aan te maken, orgaanfuncties uit te voeren en reparaties te kunnen verrichten wanneer er ergens schade is ontstaan.
- Bouwstoffen zijn eiwit rijke en gezonde vetrijke voeding. Voorbeelden zijn kaas, yoghurt, ei, noten, zaden, vlees, vis, avocado, gezonde oliën en peulvruchten. Bouwstoffen leveren tevens ook brandstoffen.
- Brandstoffen zijn koolhydraten uit groenten en fruit en granen. Brandstoffen leveren maar erg weinig bouwstoffen
Jong geleerd is oude gedaan
Leer je kind al vroeg om gezonde voeding te eten, bied vaker groenten aan, rauw of gestoomd. Geef bijvoorbeeld fruit, nootjes of tomaatjes in plaats van een snoepje en maak een gezellig bordje met verschillende gezonde en lekkere hapjes. Maak samen een gezichtje van fruit op een bordje of snij leuke vormpjes uit bijvoorbeeld watermeloen. Laat het er gezellig en aantrekkelijk uitzien. Neem je kind mee naar de supermarkt en laat het mee beslissen over welke groente jullie die dag eten. Het kan heel goed werken om kinderen meer inspraak te geven en ze, binnen veilige omstandigheden, te laten helpen bij de (voor)bereiding van het eten. Het is wel aan de ouder om het kind de keuze te geven tussen 2 of 3 gezonde voedingsmiddelen. En herhaling… gemiddeld heeft een kind 10x proeven nodig om een nieuw voedingsmiddel te leren accepteren.
Soms kan het best een hele kluif zijn om eetgewoonten te veranderen, zowel bij de ouder als bij het kind. Maar geduld en hard werken blijven zelden onbeloond en wanneer de klachten verminderen verbeterd dit de motivatie. Samen gaan we op zoek naar een oplossing voor de problemen waar veel kinderen, en dus ook de ouders, mee worstelen. Dit doen we door een haalbaar voedingsplan op te stellen met eventuele ondersteuning van supplementen en leefstijladviezen.
Mail gerust als je naar aanleiding van bovengenoemd stuk vragen hebt. info@vlotvitaal.nl